Winters stoofvlees met bier

stoofvlees met bier

Wat een kou dit weekend! Vergeleken met het zonnetje van vorige week lijkt het nu alsnog de lente nog helemaal niet zo dicht bij is. Daarom vandaag een lekker winters potje; stoofvlees. Ik hou echt van stoofvlees. De rijke smaak en de fijne structuur word ik echt heel erg blij van. Wanneer ik in het weekend tijd heb vind ik dit een prima recept om te maken, en het fijne van alles is dat ik altijd genoeg over houd, dus meerdere dagen ervan kan genieten!

Let op: dit gerecht vraagt tijd. Maak dit dus op een dag dat je veel in huis bent, want dan kun je het vlees langzaam laten garen op het fornuis.

Ingrediënten voor ca. 4-6 personen:

 • 800g runderlappen
 • 2 uien
 • 40g roomboter
 • 1 el bloem
 • 1 flesje dubbelbier( ca. 7% alcohol)
 • 1 bol knoflook
 • 3 el appelstroop
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 250g champignons
 • halve winterpeen
 • 500ml runderbouillon( ik gebruikte gewoon een bouillonblokje)
 • zout en peper naar smaak

 

Verwarm eerst de oven voor op 180C. Doe de bol knoflook op een stuk zilverfolie en besprenkel met wat olie. Vouw dan de folie dicht en leg de bol knoflook in de oven. Zet je wekker op 60 minuten.

Start met het snijden van het vlees in kleine stukjes. Zelf snijd ik meestal de grootste stukken met vet eraf, maar zeker niet alles omdat dit juist zorgt voor de fijne smaak straks aan het vlees. Doe wat zout en peper op het vlees en doe de lepel bloem bij het vlees. Hussel alles door elkaar en laat even staan.

Snijd alvast de 2 uien, in fijne stukjes, de champignons en de winterpeen in plakjes.

Verwarm nu een braadpan of eventueel andere diepe pan. Voeg de roomboter toe en zodra de boter geheel is gesmolten voeg je de ui toe. Fruit kort aan en voeg dan het vlees toe. Bak nu het vlees op middelhoog vuur aan alle kanten bruin. Zodra het vlees bruin is kun je de bouillon toevoegen. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Sluit de pan af en laat ca. 30 minuten sudderen.

Vervolgens kun je de oregano toevoegen en het bier. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat vervolgens weer op laag vuur sudderen.

Wanneer de knoflookbol een uur in de oven heeft gezeten haal je deze eruit en open je de folie. Laat de knoflook wat afkoelen. De knoflook is als het ware gepoft en dus zijn de knoflookteentjes super zacht. Haal het binnenste eruit en voeg dit toe aan de pan. Tot slot kun je ook de appelstroop bij de stoof doen. Laat het geheel nu nog minimaal een uur koken.

Een uur voordat je gaat eten voeg je de gesneden wortel en champignons toe. Je brengt het geheel weer aan de kook en laat het dan nog een uur sudderen op laag vuur.

Serveer de stoof bijvoorbeeld met een aardappelpuree en rode kool. Geniet!

Related Posts

No Comments

Leave a Reply