Mijn 5 favo wintergerechten

De winter is het seizoen waarin ik meer tijd in de keuken doorbreng. Buiten is het koud en snel donker, dus wat kun je beter doen dan extra tijd in de keuken doorbrengen. De winter kent veel stevige gerechten, waar ik dol op ben. De meteorologische winter zit er momenteel al op, toch brengt deze week nog weinig lente gevoel in mij naar boven. Vandaag daarom (nog net op het randje) mijn top 5 favo wintergerechten.

1. Stoofvlees

Duidelijk op nummer 1 staat voor mij stoofvlees. De volle smaak samen met het zachte vlees is voor mij het ultieme winter gerecht. Het maken van stoofvlees kost ietsje meer tijd en daarom een gerecht wat in het weekend wordt gemaakt, maar daarom ook ietsje specialer. Het afgelopen weekend heb ik weer een heerlijk potje bereid met Belgisch bier, het recept volgt snel!

 

2. Zoete aardappel Stamppot

Ik postte dit gerecht al een tijd terug. Zoete aardappel staat bij ons ook regelmatig op het menu. Een prima alternatief voor onze ‘gewone’ aardappel. Het geeft je gerecht net iets meer flair en zo tijdens de donkere wintermaanden kan het best lekker zijn om wat anders te eten. Voeg genoeg groenten toe en je hebt een super gezonde maaltijd! Kijk voor mijn favoriete stamppotje eens naar dit recept.

 

3. Soep

Aangezien ik een typische koukleum ben is de winter soms even doorbijten. Gelukkig mogen we dit jaar niet echt klagen. Een goede stevige soep past daarom heel erg goed in dit lijstje en vind ik echt heerlijk om op te warmen. Een soepje zelf maken is ook zo gepiept. Je kunt eenvoudig de groentes die op moeten gebruiken voor je soep. Zie voor wat inspiratie deze oosterse wortel-pompoen soep.

 

4. Stamppot zuurkool met rookworst

Je moet er van houden, maar van alle ‘gewone stamppotten’ is dit mijn favoriet. De goede smaak van zuurkool samen met rookworst geven toch gewoon het ultieme winter gevoel. En wat dit gerecht misschien nog wel beter maakt, is dat je alle ingrediënten gewoon al in huis kunt hebben en dus last minute kan beslissen dat je zuurkool eet, zonder dat je de deur uit hoeft (Dit is voor mij als koukleum echt een dikke plus!). Omdat het van mij geen must is eet ik de zuurkool meestal niet met spekjes erdoor. Heel soms bak ik wat rauwe ham uit, en kruimel ik dit door de zuurkool. De pot mosterd komt bij dit gerecht altijd op tafel.

 

5. Warme chocolademelk

Oke, dit is niet echt een gerecht, maar hoort toch thuis in dit lijstje. Want wat is er nog beter dan een goede mok warme chocolademelk? Dit geeft het echte ‘vroeger’ gevoel. Ondanks dat we de schaatsen tegenwoordig niet meer zo vaak kunnen onderbinden, blijft warme choco een absolute must voor de wintermaanden! Ondanks alle ‘healthy versies’ blijft voor mij ( en vooral voor vriendlief) de versie met melk en gesmolten chocolade toch het allerlekkerste. Voor de liefhebbers met slagroom en marshmallows…..

 

Wat mij betreft vragen de wintermaanden om zwaardere gerechten. Na een flinke fietstocht door de kou maak je mij niet blij met een lichte salade. En ach, we hoeven voorlopig nog niet in bikini toch? De dagen beginnen alweer wat te lengen en dus zullen binnenkort de lentekriebels weer tevoorschijn komen. Tot die tijd geniet ik nog even van al het lekkers wat de winterkeuken ons te bieden heeft!

 

Related Posts

No Comments

Leave a Reply